„Boš grupa“ u 2014. povećala prodaju za 6,2%

made-in-germany-rs-bosch-logo

Prema preliminarnim podacima, „Boš grupa“ je u prošloj godini uvećala svoju prodaju za 6,2 procenta, na ukupno 48,9 milijardi eura, a nakon usklađivanja sa efektima deviznog kursa, prodaja je porasla za 7,2 posto, saopšteno je iz te kompanije.

Dobavljaču tehnologije i usluga u prošloj godini takođe je porastao i profit koji je, po preliminarnim rezultatima, pre odbitka kamata i poreza (EBIT) dostigao skoro tri milijarde eura, a sa EBIT maržom, dobit je veća za oko 6,1 procenat.

U azijsko-pacifičkoj regiji „Boš“ je ostvario rast prodaje od oko 17 procenata, u Severnoj Americi za 8,6 posto, u Evropi je prodaja usluga porasla za oko 2 procenta, dok je prodaja u Južnoj Americi blago opala za 10 posto, nakon usklađivanja sa efektima deviznog kursa, prenosi agencija „Tanjug“.

Prema rečima Volkmara Dennera, predsednika Upravnog odbora „Boša“, kompanija je uprkos teškim ekonomskim prilikama, uspela da ostavari svoje poslovne ciljeve.

– Na rezultate prodaje negativno su uticali efekti deviznog kursa u iznosu od gotovo 500 miliona eura. Međutim, naša strategija inovacija se isplatila, a naš poslovni uspeh u protekloj godini je dokaz za to. U 2014. godini smo dodatno unapredili naš položaj na tržištu i konkurentnost u mnogim oblastima – rekao je Dener i dodao da će akvizicija kompanije „BSH Hauzgerete“ i planirana kompletna akvizicija kompanije „ZF Lenksistem“, omogućiti „Bošu“ da ojača svoju poziciju u dve rastuće oblasti, a to su „inteligentni domovi“ i „automatska vožnja“.

Kako najavljuje Dener, u narednim godinama „Boš“ će se baviti razvojem u oblastima povezivanja, automatizacije, elektrifikacije i energetske efikasnosti.

– Želimo da imamo aktivnu ulogu u oblikovanju dalekosežnih i značajnih promena na našem tržištu i u našem tehnološkom okruženju, i želimo da se pripremimo za povezani svet, a sebe vidimo kao dobavljača mobilnih tehnologija budućnosti, koja će biti povezana, elektrificirana i automatizovana. „Bošov“ integrisani sistem obezbediće kompaniji bolju pozicioniranost u odnosu na druge, u pogledu razvoja inovativnih mobilnih tehnologija – naglašava Dener.

Na kraju prošle godine, ukupan broj zaposlenih u ovoj kompaniji u celom svetu, dostigao je 290.000 radnika, što je za skoro 9.100 ljudi više nego što ih je u „Bošu“ radilo u 2013. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор