Nemci uspešno privatizovali „Belorečki peščar“

made-in-germany-rs-belorecki-pescar

Petu godišnjicu od privatizacije, fabrika „Belorečki peščar“ u Donjoj Beloj Reci kod Bora, obeležila je otvaranjem modernizovanog pogona, čime je završena prva faza investicionog ciklusa nemačke kompanije „Kvarcverke“ u firmu „Jugo-Kaolin“.

Na svečanom otvaranju novog pogona moglo se čuti da je od privatizacije Belorečkog Peščara 2011. godine, u njegovo osavremenjivanje, optimizaciju i racionalizaciju tehnološkog procesa uloženo četiri miliona eura.

– Dali smo ovom preduzeću drugu šansu i sada je najvažnije da ovaj pogon stoji na sopstvenim nogama, a zaposleni treba da znaju da imaju sigurna radna mesta – poručio je menadžer Kvarcverke Robert Lindeman Berk.

Nebojša Ilinčić, direktor preduzeća Jugo-Kaolin, koje posluje u sastavu Kvarcverke, objasnio je da su ciljevi tog preduzeća konkurentnija ponuda na tržištu i otvaranje nove perspektive u prodaji kvarcnog peska, prenosi agencija „Beta“.

– Želimo da postanemo prepoznatljivi po kvalitetu svojih proizvoda i otvorimo vrata za dolazak drugih kompanija u Srbiju, koje u svojoj proizvodnji koriste i kvarcni pesak, a to su staklare, livnice i fabrike za proizvodnju građevinskih materijala – rekao je Ilinčić.

Nemačka kompanija Kvarcverke je 2013. godine postala većinski vlasnik bugarskog preduzeća Kaolin, inače najvećeg proizvođača industrijskih minerala u jugoistočnoj Evropi, u čijem sastavu posluje i srpski Jugo-Kaolin.

U potpuno automatizovanim pogonima fabrike Belorečki peščar radi ukupno 54 radnika, a privatizacija ovog postrojenja je koštala 800 miliona dinara. Po dostupnim podacima, rezerve najkvalitetnijeg kvarcnog peska sa ovog područja mogu se eksploatisati u narednih sto godina.

U sastavu nemačke kompanije Kvarcverke nalaze se i „Kopovi UB“ i „Srbokvarc“ kod Zaječara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор