Nemci u Odžacima potražuju oduzetu imovinu

made-in-germany-rs-salas
Do isteka roka za predaju zahteva za povraćaj imovine po Zakonu o restituciji, u Odžacima je predato ukupno 276 zahteva. Od tog broja 189 zahteva je iz prethodnog perioda, dok je u toku ove godine i pred istek roka predato još 87 zahteva, piše novosadski „Dnevnik“.

Kako je rekao Petar Dojkić, saradnik volonter na poslovima restitucije u Opštini, svi predati zahtevi imali su potrebne dokaze o vlasništvu nad nekretninama čije se vraćanje traži. Preko 90 posto zahteva podneli su strani državljani, a najviše se traži povraćaj ili obeštećenje za poljoprivredno zemljište sa kućom i okućnicom. Takvih je zahteva oko 90 posto, oko sedam posto zahteva odnosi isključivo na poljoprivredno zemljište, a oko tri posto na objekte, bilo stambene ili poslovne.

– Naišli smo na velike probleme kada su u pitanju kuće i zemljište u naseljima. Zahtevi za zemljište van naselja lako smo rešavali upoređivanjem sa brojevima parcela nakon komasacije izvršene 1975. godine, gde je dokumentacija bila dostupna i veoma jasna. Pojavili su se naslednici odžačke fabrike kanapa i užarije, kao i obe zgrade odžačkih bioskopa. Zahteve smo primili i za desetak nekada veoma atraktivnih kuća, čiji su vlasnici nekada bili veoma bogati. Podnosioci ovih zahteva su, kao i u većini slučajeva, uglavnom nemački državljani – navodi Dojkić.

Prema odredbi Zakona o restituciji, potrebno je da zahtevi za povraćaj imovine sadrže odluku suda da je imovina oduzeta, kao i dokaz da strani državljanin nije bio pripadnik okupacione vojske ili da je rehabilitovan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор