Nemci najviše vole benzince, manje električne, a slabo dizelaše

U Nemačkoj je poraslo interesovanje za kupovinu automobila sa benzinskim motorima, iako se ekološki aktivisti zalažu za vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, pokazalo je istraživanje instituta Forsa, koje je naručila Targobanka,

Prema dobijenim rezultatima, 30 posto nemačkih vozača reklo je da bi kupilo automobil sa benzinskim motorom, dok je u prošlogodišnjem istraživanju njihov udeo iznosio 22 procenta. S druge strane, interesovanje za kupovinu hibridnih automobila je opalo sa 18 na 15 posto, a za kupovinu električnih sa 17 na 16 posto.

Istraživanje je pokazalo da ekološka slika električnih vozila konstantno slabi počev od 2016. godine, s obzirom na to da trenutno svega 39 posto ispitanika smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS), dok je prošle godine njihov udeo bio 44 posto, piše Poslovni.

Rezervisanost tržišta u vezi sa električnim vozilima delimično potiče od diskutabilne održivosti, pa 57 posto anketiranih smatra da je šteta po životnu sredinu povezana sa baterijama nedostatak, a 49 odsto problemom smatra ograničen vek trajanja baterije.

Čak 63 posto ispitanika je kao nedostatak navelo nedovoljan broj stanica za punjenje, a njih 66 posto se žalio na kratak period između dva punjenja. Među argumentima protiv električnih automobila, 64 posto nemačkih vozača je istaklo i njihovu visoku cenu.

Što se interesovanja za dizel automobile tiče, ono opada od 2019. godine i sada se svelo na svega 10 posto ispitanika, jedan posto njih bi se odlučio za automobil sa vodoničnim gorivnim ćelijama, dok su ostali bili neodlučni.

Za godišnje istraživanje zainteresovanosti tržišta za različite vrste vozila, Institut za istraživanje javnog mnjenja Forsa je anketirao više od 1.000 korisnika interneta koji govore nemački, imaju više od 18 godina, voze automobil i učestvuju u odlukama o njegovoj kupovini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор