Nemački železničari i kabinsko osoblje Lufthanze opet štrajkuju

Na poziv sindikata GDL, železničari teretnih vozova Dojče Bana danas štrajkuju, dok će im se kolege iz putničkog saobraćaja priključiti sutra. I nezavisna organizacija stjuardesa (UFO) nemačke Lufthanze obustavbiće rad u utorak i sredu na dva najprometnija nemačka aerodroma u Frankfurtu i u Minhenu.

Železničari idalje vode spor sa Dojče Banom oko radnog vremena i plata, a kabinsko osoblje traži za svojih 18.000 članova iz Lufthanze i 1.000 članova iz Lufthanzine niskobudžetne kompanije Sitilajn veće plate za 15 posto i usklađivanje sa inflacijom u visini od 3.000 eura, prenose agencije.

Sindikat GDL je prošle nedelje odlučio da više neće davati 48-časovno obaveštenje pre štrajka, tako da je aktuelna obustava rada najavljena tek sinoć. Poziv na novi štrajk je osudio ministar transporta Volker Vising koji je za list Bild izjavio da je „štrajkovati umesto pregovarati neodgovorno“, te pozvao sindikat GDL da nastavi sa pregovorima.

Dvodnevni štrajk kabinskog osoblja najnoviji je u nizu štrajkova u Lufthanzi, nakon što je poslednji organizovan u četvrtak i petak. Kao i sindikat Verdi, UFO se osvrnuo na saopštenje kompanije u kom se navodi da je u 2023. godini Lufthanza ostvarila rekordan profit koji je pomogao da se oporavi od velikih poremećaja i finanijskih gubitaka tokom pandemije.

– Kabinsko osoblje takođe mora da oseti efekte ovog uspeha, a ustupci koji su napravljeni tokom kovid krize moraju biti adekvatno nadoknađeni – poručio je predsednik štrajkačkog odbora UFO Joakim Vaskuez Burger.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор