Nemački proizvođači će nadoknaditi subvencije za kupovinu EV

Nemački proizvođači motornih vozila Volkswagen, Audi, Mercedes-Benz i BMW najavljuju da će kupcima nadoknaditi subvencije za kupovinu električnih vozila, nakon što je nemačka vlada odlučila da odbaci ovu državnu finansijsku pomoć.

Tokom proteklih sedam godina, nemačka vlada je za kupovinu novih električnih vozila davala subvencije u iznosu do 6.750 eura, koje su delimično finansirali država i sami proizvođači u zavisnosti od vrednosti konkretnog vozila.

Međutim, Ministarstvo ekonomije Nemačke je 18. decembra obustavilo ovaj program u okviru budžeta za 2024. godinu, prenosi b92.

Zbog promene uslova na tržištu, Volkswagen je prošle sedmice najavio da će u potpunosti preuzeti finansiranje subvencionisane kupovine u visini 6.750 eura za privatne kupce širom zemlje koji su naručili električno vozilo pre 15. decembra, dok će svi koji naruče EV model između 1. januara i 31. marta dobiti 4.500 eura.

I kupci koji su naručili novi Audi takođe imaju sreće, budući da je proizvođač potvrdio da će kupci dobiti punu subvenciju za auto naručen pre 16. decembra ukoliko ga preuzmu do kraja godine.

Koncern Stellantis takođe se poveo ovim primerom, najavivši da će i on finansirati pun iznos subvencije do 31. decembra i obezbediti niži iznos subvencije za vozila registrovana do 29. februara.

Prema pisanju agencije Rojters, Mercedes-Benz će takođe preuzeti na sebe da nadoknadi ceo iznos subvencije od 6.750 eura za sve one kojima će vozila biti isporučena između 18. i 31. decembra, dok će od januara obezbediti kupcima deo subvencije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор