Nemački Grinpis podneo tužbu protiv Folksvagena

Ekološka aktivistkinja Klara Majer i nemački Grinpis podneli su tužbu nemačkom sudu protiv automobilske kompanije Volkswagen, optužujući je da nije uradila dovoljno u borbi protiv klimatskih promena, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Tužitelji su pre pokretanja sudskog spora dali Folksvagenu rok od osam nedelja da razmotri njihove zahteve, koji se odnose na okončanje proizvodnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i smanjenje emisije ugljenika do 2030. godine za najmanje 65 procenata u odnosu na nivoe iz 2018.

Iz automobilske kompanije su poručili da tužbe pojedinačnih firmi ne smatraju adekvatnom akcijom u rešavanju tog opšteg društvenog problema, prenosi agencija Rojters.

– Folksvagen se već jasno obavezao na Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine i ima najambiciozniju strategiju elektrifikacije, sa ulaganjem 35 milijardi eura u elektromobilnost do 2025. godine – izjavio je portparol VW-a u septembru, kada je Grinpis izneo svoje zahteve.

Slične tužbe su krajem septembra podneli čelnici nemačke ekološke organizacije Dojče Umvelthilfe protiv BMW-a i Daimlera, pošto su obe kompanije odbacile zahteve da do 2030. srežu emisiju CO2 i okončaju proizvodnju automobila sa pogonom na fosilna goriva.

Sve te tužbe su zasnovane na dve prethodne presude vezane za negativne klimatske promene. Prva je presuda nemačkog suda iz maja 2020. u kojoj se kaže da ta zemlja nije uspela da zaštiti buduće generacije od posledica klimatskih promena, dok je druga presuda holandskog suda iz istog meseca, kojom je naftnoj kompaniji Šel naloženo da smanji emisije štetnih gasova, što je prvi put da je jedna privatna kompanija proglašena odgovornom za negativan uticaj na klimu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор