Nemački „Gramar“ otvorio novu fabriku auto delova u Aleksincu

autodelovi
Nemačka kompanija „Gramar“ otvorila je u Aleksincu novi pogon za proizvodnju delova u auto-industriji u kome je posao za sada dobilo 120 radnika, uglavnom žena. Prema ugovoru potpisanom u julu ove godine u novoj fabrici, drugoj po redu u ovom gradu, biće ukupno zaposleno 500 ljudi. U halama nekadašnje fabrike kartonske ambalaže u Aleksincu od sada će se proizvoditi navlake za automobilska sedišta i punjenja za naslone.

Svako novo radno mesto u Gramaru, prema ranije potpisanom ugovoru, država će stimulisati sa po 7000 evra. Nemački investitor sada zapošljava najviše radnika u Aleksincu, a planirano je da proizvodnja bude proširena, pa će pored 780 postojećih u prvoj i 120 u drugoj fabrici, radnih mesta biti za još 500 Aleksinčana.

Nemci su zadovoljni poslovanjem u Aleksincu u kom je stopa nezaposlenosti dvostruko veća od prosečne republičke. U fabrici koja je otvorena pre sedam godina dnevno se proizvede oko 45 hiljada tekstilnih delova za naslone koji se izvoze u Slovačku, Španiju, Poljsku, Češku i Nemačku.

Od srpskih zvaničnika ovom prilikom se moglo čuti da zahvaljujući automobilskoj industriji, u kojoj inače radi i nemačka kompanija Gramar, Srbija ove godine ima 27% rast izvoza i rekordni izvoz u svojoj istoriji, a on je sada dvostruko veći nego pre samo četiri godine.

Otvaranju pogona prisustvovao je i Nemački ambasador Hajnc Vilhelm, koji je podvukao da je Srbija veoma atraktivna lokacija, ne samo za nemačke, već i za investitore iz drugih zemalja. Kako je naglasio, ohrabruje to što poslodavci srpske radnike ocenjuju kao „veoma vredne, posvećene i stručne“. Vilhelm je izrazio nadu i uverenje da će nemačkih firmi i investicija biti sve više u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор