Nemačke kompanije dobro posluju u Kragujevcu

U spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa svetom, šumadijski okrug već godinama beleži značajan suficit. Značajan udeo u takvom bilansu imaju nemačke kompanije koje zapošljavaju veliki broj radnika i uglavnom su izvozno orijentisane.

Nemački gigant “Simens” doneo je u Kragujevac nove tehnologije i zaposlio oko hiljadu radnika. Od kada je pre godinu i po dana prvi tramvaj napravljen u Kragujevcu poslat za Bremen, do sada ih je na nemačko tržište izvezeno ukupno 35.

– Nemačke investicije na području Šumadije i Kragujevca mahom su fokusirane u dva sektora. To je visokosofisticirana industrija, delimično prehrambena, i u okviru tog prvog sektora trgovina – objašnjava za RTS profesor ekonomije Petar Veselinović.

Pored toga, kragujevačku mlekaru je podiglo na noge ulaganje još jedne nemačke kompanije “Megle”, u iznosu od 20 miliona eura, koja je takođe donela sa sobom svetske standarde. Proizvodnja je za deset godina utrostručena, a proširena je i mreža domaćih kooperanata. Prema rečima Jelene Jevtović, “Megle Srbija” poseduje i Halal i ISO 2200 standarde, a za njihovu industriju je prvenstveno važno očuvanje kvaliteta.

I svetski poznati proizvođač građevinske opreme i mašina, minhenski “Vaker Nojzon”, za pet godina je duplirao broj radnika i sada gradi nove proizvodne hale površine 50.000 kvadrata. Kako naglašava direktor Dragan Lukić, trenutno u kompaniji radi 660 ljudi, u drugoj fazi će ih biti hiljadu, a plan za ovu godinu je da investicije dostignu 23 miliona eura.

Sve ove investicije menjaju strukturu privrede Šumadije i daju zamah izvozu. Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kaže da ljudi, odnosno kvalitetni i obrazovani radnici, predstavljaju primarni razlog zbog kojeg se strane kompanije odlučuju da dođu u taj grad.

– Imamo ozbiljan Univerzitet i srednje škole koje marljivo rade po dualnom modelu obrazovanja, a to je preduslov za svaki dalji razgovor – ističe Dašić i dodaje da Kragujevac ima i dobru poslovnu klimu, brze procedure i razne druge povoljnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор