Nemačke firme opredeljene za dugoročne investicije u Srbiji!

nemacka i srpska zastava

Kako je istaknuto na sastanku predstavnika Delegacije Istočnog komiteta nemačke privrede i Privredne komore Srbije (PKS), nemačke kompanije su opredeljene za dugoročne investicije u našoj zemlji.

Na sastanku je rečeno da između dve države postoje snažne privredne veze, jer je Nemačka naš najveći trgovinski partner i jedan od najvećih investitora. Delegacije dve zemlje su ocenile da je našoj zemlji potrebna dinamičnija zelena transformacija i uspostavljanje sistema podsticaja za korišćenje zelene energije, s obzirom na resurse i klimatske uslove sa kojima Srbija raspolaže.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je nemačkoj delegaciji predočio mogućnosti investiranja u našoj zemlji, kao i ključne makroekonomske parametre i izazove u ovdašnjem poslovnom ambijentu. On je tom prilikom poručio nemačkim kolegama da će Srbija nastojati da zadrži i dalje unapređuje nivo nemačkih investicija.

– Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži, efikasniji i jednostavniji, kako kroz regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, tako i kroz podnošenje inicijativa vladi u najboljem interesu privrede – rekao je Vesović.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Aleksandar Markus je poručio da su nemačke kompanije koje rade na našem tržištu opredeljene za dugoročne investicije i da planiraju nastavak poslovanja, prenosi RTS.

Prema podacima PKS, Srbija je u 2022. ostvarila veoma visok deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni od gotovo 10 milijardi eura, pre svega zbog visokih cena energenata, ali je to kompenzovano značajnim suficitom u razmneni usluga, kao i visokim prilivom stranih direktnih investicija i doznaka.

Naime, robna razmena Srbije je bila najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije su učestvovale sa oko 60 posto u ukupnoj razmeni, pri čemu je glavni pojedinačni spoljnotrgovinski partner u izvozu Srbije bila Nemačka, a zatim i Kina i Italija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор