Nemačka ukinula plastiku za jednokratnu uoitrebu

Nemačka vlada je donela odluku da se u toj zemlji zabrani prodaja plastičnih slamki, štapića za uši i posuda za hranu koje se koriste jednokratno, čime je sprovela direktivu Evropske unije za smanjenje plastičnog otpada.

Prema ovoj odluci, do 3. jula iduće godine prestaće prodaja plastike za jednokratnu upotrebu, uključujući i pribor za jelo, štapiće za mešanje pića i držače balona, kao i šolja i kutija od polistirena. Tim povodom, ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce je poručila da je odluka u sklopu napora da se svi odviknu od „kulture bacanja“, prenosi agencija Asošiejted pres.

Plastika za jednokratnu upotrebu, uglavnom od polistirena, čini oko 20 procenata ukupnog smeća u parkovima i na drugim javnim mestima. Da bi se plastika raspala potrebno je da prođu decenije, tokom kojih se pretvara u mikroskopski sitne čestice (mikroplastiku) koja se danas može naći u telima riba, ptica, drugih životinja, pa i ljudi.

Polistiren je jedan od najviše korišćenih plastičnih materijala. Godišnje ga se proizvede nekoliko milijardi kilograma, a korsiti se za pravljenje ambalaže za pakovanje proizvoda, boca, poklopaca i pribora za jelo koji je namenjen za jednokratnu upotrebu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор