Nemačka u ovoj godini izvezla oružja za 7,48 mlrd. eura

Nemačka vlada je od 1. januara do 18. juna ove godine odobrila izvoz oružja u rekordnoj vrednosti od 7,48 milijardi eura, ili za 30 posto više međugodišnje, prenosi DPA pozivajući se na odgovor Ministarstva ekonomije poslanici Bundestaga Sevim Dagleden iz stranke Sare Vagenkneht.

Na prvom mestu među uvoznicima nemačkog naoružanja je Ukrajina, sa udelom u nemačkom izvozu od čak oko 65 posto i vrednošću od 4,88 milijardi eura. Na drugom mestu je Singapur (1,21 milijarda eura), dok je treće Indija (153,75 miliona eura).

Na četvrtom mestu po uvozu naoružanja iz Nemačke nalazi se Saudijska Arabija, sa 132,48 miliona eura vrednim kontigentom. Naime, ovaj uvoz je omogućen jer je Berlin ukinuo većinu ograničenja na prodaju oružja ovoj zemlji, uvedenih nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Na petom mestu najvećih kupaca nemačkog oružja je Katar, sa 100 miliona eura vrednom kupovinom.

– Neodgovorno je masovno povećavati izvoz oružja u zone ratnih dejstava i kriza, pri čemu ne samo u Ukrajinu, već i u zemlje kao što je Saudijska Arabija – ocenila je poslanica Dagdelen, a prenosi agencija DPA.

Nemačka je tokom cele prošle godine odobrila izvoz naoružanja i opreme u ukupnoj vrednosti od 12,2 milijarde eura, postavivši tako novi rekord.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор