Nemačka štampa o umešanosti srpskih vlasti u trgovinu oružjem

O aferi “Krušik” i izvozu oružja iz Srbije piše na svom sajtu i nemački Špigel u tekstu pod naslovom „Uzbunjivač stavlja srpsku vlast pod pritisak“, u kojem tvrdi da Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja bezbednosni rizik koji ne treba potcenjivati.

U tekstu se navodi da afera Krušik, koju je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović, pokazuje da su u Srbiji korupcija i organizovani kriminal uz podršku s vrha vlasti uobičajena stvar, a uz tekst je objavljena i fotografija predsednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ispod koje piše: „Umešani u ilegalne dogovore o trgovini oružjem?“.

„Veoma je verovatno da su vlasti Srbije, uključujući i predsednika, umešale prste u ilegalne dogovore o trgovini oružjem, ali to u veoma malom broju slučajeva može da bude dokazano na sudu. U slučaju Krušika je drugačije. Obradović je gotovo u potpunosti dokumentovao korupcionašku praksu te kompanije, a to mnogi u Srbiji slave kao simbol otpora moćnoj srpskoj državnoj mafiji“, navodi se u tekstu Špigela.

Lider partije “Dveri” Boško Obradović istovremeno iznosi nove optužbe o vezama čelnika preduzeća Jugoimport SDPR, inače glavnog srpskog trgovca oružjem, sa članovima porodice Stefanović, dovodeći ih u vezu preko zajedničkog vlasništva i poslova u dnevnom listu Pravda, prenosi n1info.

– Pozivam tužilaštvo i policiju da ispitaju poslovanje kompanije Jugoimport SDPR i tajnog društva Pravda za koje je vezano bogaćenje porodice Stefanović – Branka, Nebojše, Nemanje i Ane Stefanović, kao i Jugoslava Petkovića i Branislava Prostrana, direktora i zamenika direktora Jugoimport SDPR, takođe visokih funkcionera SNS-a – rekao je predsednik „Dveri“ i ponovio zahtev za hapšenje Nebojše i Branka Stefanovića zbog, kako je rekao, „uništavanja državne firme Krušik i učešća u trgovini oružjem“.

Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, sve afere su pokretane kako bi se uništila namenska industrija Srbije, a vlast će morati da se pozabavi posledicama koje će „sasvim sigurno“ ostati. On je istakao da je sramota da bilo ko govori o umešanosti države u kriminalne poslove s oružjem.

– Umešanost države je onolika koliko smo pomagali svakoj od fabrika u namenskoj industriji. I tek ćemo, jer planiramo da dodatno oživimo našu namensku industriju, posle svih udara koji su postojali i na fabriku u Lučanima, i na fabriku u Valjevu. Kao da bi neko želeo da nam zatvori sve fabrike, kao da bi neko želeo da mi ne proizvodimo oružje – poručio je Vučić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор