Nemačka privlači sve više turista

made-in-germany-rs-turisti-frankfurt

Nemci su dugo bili prvaci što se tiče turističkih putovanja u inostranstvo, ali sada sve više vole da se odmaraju u svojoj zemlji. Ova evropska zemlja tokom poslednjih godina postaje sve više privlačna i za strane turiste, prvenstveno zahvaljujući glavnom gradu Berlinu, prenosi agencija „Beta“.

Kako navodi nemačka Savezna agencija za statistiku, u Nemačkoj je tokom 2013. godine po prvi put bilo registrovano 71,6 miliona noćenja stranih turista, što predstavlja porast za četiri posto u odnosu na 2012. godinu. Nacionalni ured turizma za 2014. očekuje porast noćenja za jedan do tri posto. Predstavnica ureda Petra Hedorfer rekla je kako se nadaju da će do 2020. godine biti postignuto čak 80 miliona noćenja godišnje.

– Taj fenomen traje već nekoliko godina. Pratimo ga od kada je počeo 2006. godine sa Svetskim fudbalskim prvenstvom – rekao je Herbert Lehner iz nemačkog instituta za tržište.

Generalni sekretar Svetske organizacije turizma Taleb Rifaj smatra da prvenstvo u fudbalu predstavlja ključni događaj koji je Nemačku prikazao u potpunom drugom svetlu. Kako kaže, utakmice u 12 različitih gradova Nemačke pomogle su u otkrivanju zemlje koja voli fudbal i gde navijači, kao i svuda drugde, slobodno mašu svojim zastavama, što se tada desilo po prvi put od pada Trećeg Rajha.

Već decenijama poslovni ljudi posećuju međunarodne sajmove u Nemačkoj, kao što je Sajam industrije u Hanoveru na proleće ili Sajam knjiga u Frankfurtu na jesen. Međutim, u ovu evropsku zemlju sada dolazi i sve više turista na godišnji odmor. U 2012. godini Nemačka je bila sedma najposećenija zemlja sveta, međutim još uvek daleko iza Francuske, SAD, Kine, Španije i Italije.

Berlin je, zahvaljujući niskim cenama, postao popularno mesto za mlade posetioce. To je i grad koji je najviše obeležen preokretima u istoriji Evrope 20. veka, među kojima su uspon i pad nacizma i podela Evrope tokom perioda hladnog rata. Glavni grad Nemačke prošle godine je posetilo 11,3 miliona turista, što predstavlja povećanje od 4,4 posto u odnosu na 2012. U Berlin su tada najviše dolazili turisti iz Poljske, Rusije i Britanije. Pored ovog grada, stranim i domaćim turistima veoma su privlačna i odmarališta na Baltičkom i Severnom moru, kao i ova na bavarskim Alpima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор