„Dunav kao izuzetan turistički potencijal“

made-in-germany-rs-usce

Dunav predstavlja izuzetan turistički potencijal, ocenjeno je na najvećem svetskom Sajmu turizma u Berlinu, na kome se ove godine predstavila i Srbija sa turističkom kampanjom posvećenom mladima kao našim najbrojnijim gostima, prenosi „RTS“.

Na berlinskom sajmu, Dunav kao izuzetan turistički potencijal, zauzima posebno mesto. Naš štand posetila je i delegacija nemačkog Bundestaga kako bi inicirala intenzivniju turističku saradnju, pre svega na Dunavu. Tom prilikom oni su istakli izuzetnu važnost najveće evropske reke za sve zemlje koje spaja. Kako je objasnio član Bundestaga Jirgen Klimke, u Nemačkoj je razvijen turizam i na Rajni, Elbi i Mozelu, ali samo Dunav spaja Nemačku sa deset država, među kojima je i Srbija.

– Prvi koji su nam skrenuli pažnju na činjenicu da je turizam važan kanal političkog marketinga, bili su upravo nemački parlamentarci. Upravo zato su ponovo došli sa inicijativom sa kojom su nam prišli i pre pet godina – rekla je Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Osim na nacionalnom štandu, Srbija se u Berlinu predstavila i na zajedničkom štandu podunavskih zemalja. Regionalna privredna saradnja je nešto na čemu Evropska unija insistira. Sa berlinskog Sajma poručeno je da sve podunavske zemlje okupljene oko zajedničke želje da što više turista zaplovi Dunavom, imaju veliku šansu na globalnom turističkom tržištu.

– Parkovi prirode duž Dunava naše su veliko zajedničko prirodno bogatstvo. Zato moramo da sačuvamo kvalitet životne sredine, ali istovremeno i da Dunav ponudimo turistima iz celog sveta – istakla je Magdalena Vagner iz austrijskih Nacionalnih parkova Dunava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор