Putno osiguranje poskupelo u nedogled

made-in-germany-rs-doktor-cekanje

Neke osiguravajuće kuće u Srbiji podigle cene međunarodnog putnog osiguranja za daleke zemlje za čak 600 posto, pa je sada jeftinije kupiti povratnu kartu do Amerike, nego platiti privremeno osiguranje koje pokriva tamošnje zdravstvene troškove u periodu dužem od mesec dana.

– Prošlogodišnje osiguranje koje sam za dva meseca boravka kod kćerke u Kanadi platila oko sto eura, sada me u istoj osiguravajućoj kući, koja je lane bila najjeftinija, košta čak 81.000 dinara!? Ja sam povratnu kartu na relaciji Beograd – Montreal kupila za 550 eura, a treba da dam još gotovo 800 eura, za slučaj da se „nakašljem“ dok sam 72 dana van zemlje – požalila se „Večernjim novostima“ sugrađanka Ana P.

Predstavnici nekih osiguravajućih društava potvrdili su da jeste došlo do poskupljenja ove vrste osiguranja. Po njihovim navodima, nove cene su različite u zavisnosti od osiguravajuće kuće, ali za sve kuće koje su ih podigle, važi da su osiguranja za SAD, Kanadu, Australiju i Japan znatno poskupela.

– Reč je o dalekim destinacijama i državama u kojima osiguranici duže borave. Interesovanje za ove polise je malo, građani ih malo kupuju, a kada treba isplatiti štetu, ona se meri velikim iznosima. Zato je bilo neophodno da poskupi polisa, kako bismo eventualnu štetu mogli valjano da nadoknadimo – objašnjavaju u jednm osiguravajućem društvu koje je podiglo cene polisa za oko 400 posto.

U „Đenerali“ osiguranju kažu da nisu menjali cenu polisa putnog osiguranja za bilo koju destinaciju. Kako objašnjavaju, cena polise za jedan dan u SAD ili u Kanadi, sa standardnim pokrićem koje obuhvata plaćanje troškova lečenja, transport do najbližeg lekara, upućivanje na lekara, lekarske savete i praćenje zdravstvenog stanja osiguranika, iznosi 391 dinar sa porezom.

– Polisa pokriva ceo svet, krajnje destinacije su SAD i Kanada, starost osiguranika od 26 do 65 godina, a maksimalno pokriće, to jest osigurana suma koja se isplaćuje u slučaju nastale štete iznosi 30.000 eura. Ista ova polisa, za jedan dan boravka u jednoj evropskoj zemlji, na primer Francuskoj, sa istim iznosom pokrića košta 195 dinara – kažu u ovoj osiguravajućoj kući.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор