Nemačka sledeće godine ukida naknadu za tranzit gasa

Na sastanku ministara energetike EU 30. maja u Briselu, nemački državni sekretar za energetiku Sven Giegold je najavio da će od 1. januara sledeće godine okolnim državama biti ukinuta kontroverzna nadoknada za ruski gas koji prolazi kroz Nemačku.

Kada je kao odgovor na energetsku krizu 2022. Nemačka požurila da napuni svoja skladišta gasa, uglavnom ga je kupovala po pet puta većoj ceni od današnje. Kako bi nadoknadila te izdatke, Nemačka je počela da naplaćuje doplatu na tranzit gasa kroz njenu mrežu, koja će od 1. jula ove godine porasti na 2,50 eura po MWh.

Susedne zemlje smatraju da ova naknada, koja dodaje skoro 10 procenata na veleprodajnu cenu gasa, predstavlja prepreku udaljavanju od ruskog gasa. Austrija i Češka, koje nemaju izlaz na more, te su prinuđene da se oslanjaju na gas koji uvoze iz Nemačke, oštro se protive ovoj naknadi.

Inače, Evropska komisija (EK) je u maju saopštila da nastavlja razgovore sa Nemačkom o tarifi za prirodni gas, za koju ostale zemlje Unije kažu da potkopava evropsko energetsko tržište, saopštila je Komisija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор