Nemačka kompanija mitom osiguravala posao u Srbiji

U izveštaju koji je početkom ove nedelje objavljen na sajtu Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC) navodi se da je nemačka kompanija za dijalizu Fresenius Medical Care (FMC) priznala da je davala mito kako bi osigurala posao u Srbiji.

Kako navodi “Nedeljnik”, istraga je otkrila da je nemačka kompanija u periodu od 2007. do 2014. godine podmićivala doktore u više zemalja širom sveta, među kojima su Španija, Turska, Kina, Bosna i Hercegovina, Meksiko, Saudi Arabija i nekoliko zemalja zapadne Afrike.

U izveštaju, koji se može naći na sajtu SEC, se navodi da su četiri neimenovana lekara iz Srbije od 2007. do 2014. godine primila od nemačke kompanije čak 329.000 dolara mita. Oni su radili u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i bili u sastavu komisija za javne tendere na kojima je učestvovao nemački FMC.

U izveštaju se dalje navodi da je FMC preko agenata u Srbiji plaćao doktore sa dvojnim angažmanom, kao i da je dao više od milion dolara da bi ubrzao proces privatizacije četiri srpske klinike, a sve kvartalne izveštaje kojima su pravdana ova plaćanja, potpisivali su viši menadžeri kompanije.

U još jednom slučaju, viši menadžeri FMC-a su jednom distributeru, iza kojeg je stajao jedan srpski lekar, dali 62.000 dolara u kešu i 10 uređaja za dijalizu, koje je on prodao FMC-u za 139.500 dolara, kako bi se produžio tender i izbeglo plaćanje poreza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор