Nemačka i SAD postigle sporazum o Severnom toku 2

Nemačka i Sjedinjene Američke Države su postigle sporazum o završetku izgradnje novog ruskog gasovodu Severni tok 2.

– Vašington i Berlin su postigli sporazum koji će omogućiti završetak kontroverznog gasovoda Severni tok 2, i neće biti novih američkih sankcija protiv Nemačke i Rusije. Dve vlade će objaviti detalje sporazuma koji uzima u obzir zabrinutost zemalja Istočne i Centralne Evrope zbog mogućeg negativnog uticaja gasovoda na njih – rekla je u Kongresu SAD Viktorija Nuland, državna podsekretarka za politička pitanja.

Završetku izgradnje gasovoda oštro se protive i demokrate i republikanci u Kongresu SAD, ali i Ukrajina i Poljska, koje strahuju da će gasovod kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke, ugroziti energetsku bezbednost Evrope, prenosi agencija Tanjug.

Nulandova je objasnila da sporazum Vašingtona i Berlina predviđa uvođenje sankcija ruskim i nemačkim kompanijama na projektu samo ukoliko Moskva bude koristila gasovod kao političko oružje. Kako je dodala da sporazum predviđa da SAD i Nemačka načine određene konkretne ustupke Ukrajini i Poljskoj.

„Prema sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na “zelenoj energiji”, garanciju o nadoknadi novca datog za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje“, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

Kao ustupak Poljskoj, Nemačka bi pristala da bude deo takozvane “Inicijative tri mora”, čiji je cilj međusobno jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbednosti država koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more, kažu u Kongresu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je razgovarala telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, samo nekoliko sati pre očekivanog objavljivanja sporazuma Nemačke i SAD u vezi spornog projekta.

Naime, novi gasovod Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, već dugo predstavlja bolnu tačku u odnosima između Vašingtona i Berlina, pa je ovim sporazumom okončan dugotrajni spor dva saveznika po tom pitanju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор