Nemačka firma uvodi dostavu paketa dronovima

Jedna nemačka firma iz Lidenšajda, u saveznoj državu Severna Rajna – Vestfalija, prva je koja je u toj zemlji započela sa dostavom paketa dronovima.

Proizvođač dronova Third Element Aviation (3EA) iz Bilefelda, Grupa Keršulte iz Ludenšajda i programer HHLA Skaj (Sky) su u zajedničkm saopštenju naveli da su u pitanju „linijski letovi za brzu i ekološki prihvatljivu svakodnevnu logistiku iz vazduha“, prenosi agencija DPA.

Dron nazvan auriol može da dostavi do čak 80 paketa dnevno, s obzirom na to da leti iznad gradske saobraćajne gužve. Dronovi ne zahtevaju svog pilota, jer će iz kontrolnog istovremeno biti nadgledano 10 do 12 letelica, a intervenisaće se samo prema potrebi, dodaje se u saopštenju.

Auriol ima hvataljke za preuzimanje paketa težine do 6,5 kilograma i dostavu sa milimetarskom preciznošću. Ovaj dron može da leti do 45 minuta brzinom do 65 kilometara na sat, a zbog bezbednosti i eventualne potrebe za zaštitom uređaja i tereta poseduje i padobran.

Savezna vazduhoplovna uprava je izdala dozvolu za korišćenje ovih dronova nakon dve i po godine probnih letova. Operateri su inicijalno fokusirani na industrijski sektor, iz kompanije 3EA najavljuju širenje proizvodnje, dok operater najavljuje proširenje zone pokrivanja, potencijalno na celu Nemačku, a zatim i Evropu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор