Bankrotirala nemačka kompanija za dostavu

Jedna od najvećih nemačkih kompanija za dostavu preko pošte, Klingel grupacija iz Pforzheima, koja posluje od 1923. godine, još u maju je podnela zahtev za stečaj, a potom pokrenula proces restrukturiranja, pišu nemački mediji.

Odlazak u stečaj na sopstvenu odgovornost bio je neizbežan. Oko 1.600 radnika pogođeno je aktuelnim dešavanjima za koje su krivi inflacija, pažljivije trošenje novca i posledice rata u Ukrajini. U kompaniji su odlučili da u takvoj situaciji što bolje iskoristile zakonske mogućnosti restrukturiranja. Deo tih mera podrazumevao je i pronalaženje odgovarajućeg investitora. Međutim, ovaj plan je sada propao, navodi Fenix magazin.

– Kao i cela poštanska industrija, Klingel grupa se već godinu dana suočava sa ogromnim izazovima. Sveukupno ekonomsko okruženje se enormno promenilo. Trenutno radimo na konkretnim merama restrukturiranja zajedno sa stručnjacima i odmah ćemo obavestiti naše zaposlene čim budu utvrđene okolnosti – izjavio je izvršni direktor kompanije K-Mail Order GmbH&Co.

Ipak, poslovanje koje je nastavljeno uprkos stečaju biće potpuno obustavljeno sledećeg januara, a direktori Sven Akel Groos i Sven Christian Andra će napustiti kompaniju.

– Da bismo održali grupu u celini, bio nam je potreban finansijski jak investitor, ali za investitora, nažalost, nema rešenja, pa je odlučeno da se obustavi rad. Ova odluka nikome od nas nije bila laka, ali nažalost nema alternative – objašnjavaju iz kompanije i dodaju da trenutno ispituju da li njihovi brendovi Klingel, Venz, Mona i Babista mogu da opstanu.

Prema pisanju nemačkih medija, od oko 1.600 zaposlenih u kompaniji, njih 300 je u poslednjih nekoliko nedelja otišlo svojom voljom, a iz uprave poručuju da su za naredne nedelje plate za preostalih 1.300 radnika obezbeđene.

Vesti o nelikvidnosti nemačkih kompanija postaju sve učestalije, a velika korporativna imena poput Peek & Cloppenburg, Gerri Veber, Gortz i Ahlers AG takođe su već proglasila bankrot.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор