Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji imaju 217.421 korisnika

Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji imali su na kraju drugog tromesečja ove godine 217.421 korisnika, čije su ukupne uplate dostigle 1,07 milijardi dinara. Njihovi članovi su povukli 832,3 miliona dinara, dok je prinos od ulaganja bio na nivou oko dve milijarde dinara.

U izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru dobrovoljnih penzijskih fondova u našoj zemlji još se navodi da je neto imovina fondova iznosila 51,8 milijardi dinara, što je za 4,2 posto više nego na kraju prethodnog tromesečja, prenosi agencija Tanjug.

Kako navode iz banke, struktura ulaganja imovine fondova nije znatnije izmenjena pošto su najveći udeo imale državne obveznice, sa 77,4 posto udela u ukupnoj imovini, sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 10,2 posto udela, a ulaganje u akcije 11,1 posto. Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova, koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos, iznosio je 266.100 dinara.

Ni struktura korisnika po polu i iznosu njihovih sredstava nije se značajno promenila u odnosu na prethodne periode. Većinu su činili muškarci, koji su u ukupnom broju korisnika učestvovali sa 57,1 posto udela. Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog kvartala iznosila je oko 47 godina, a najviše je bilo onih između 40 i 60 godina, čak 62%. Pprocenat korisnika starijih od 53 godine sličan je kao i prethodnih godina i iznosio je 30,8 posto, dok je procenat korisnika starijih od 58 godina bio 18,1 posto.

Od ukupnih uplata u drugom kvartalu, 36,9 procenata su bile individualne uplate, 33,4 posto uplate poslodavaca koji kao obveznici svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 29,7 posto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Kada je reč o isplatama, većinu su činile jednokratne isplate u ukupnom iznosu od 693,2 miliona dinara, programirane isplate 125,3 miliona, a delimične 13,8 miliona dinara.

Iz NBS objašnjavaju da su na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova poslovala četiri društva koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, dve kastodi banke, pet banaka posrednika i jedno društvo posrednik za osiguranje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор