Nemac kupio „Cepter invest“ u Republici Srpskoj

made-in-germany-rs-pare-kofer.jpg

Kompanija „Taler Vermogensvervaltung GMBH“ na čijem je čelu Džordž Taler, nemački biznismen austrijskog porekla, kupila je Društvo za upravljanje najvećim investicionim fondom u Republici Srpskoj, „Cepter fond“ (Zepter).

Talerova firma zvanično se upisala u Centralni registar hartija od vrednosti Banja Luka kao vlasnik 100 posto akcija DUIF „Cepter invest“, koji raspolaže akcijama 124 firme u vrednosti većoj od 100 miliona KM (51,1 milion eura). Inače, „Cepter invest“ je bilo u vlasništvu poznatog biznismena srpskog porekla Filipa Ceptera, odnosno njegove firme „Cepter internešnal“ iz Kozarske Dubice, prenosi poslovni portal „Capital.ba“.

„Cepter fond“ je u prvoj polovini 2015. godini ostvario prihod od dividende u iznosu od 4,2 miliona KM. Najveći deo, od 2,7 miliona KM dividende, dobili su od ulaganja u „Telekom Srpske“, a ostatak od ulaganja pretežno u telekomunikacioni sektor u svetu, ali i regionu. Između ostalog, Cepter je imao i akcije „Telekoma Hrvatske“, „Makedonskog telekoma“, „Simensa Ag Minhen“, „Telefonike Madrid“ i „Crnogorskog Telekoma“.

Taler je nedavno preuzeo i 70 posto akcija „Kristal investa“, društva koje upravlja „Kristal fondom“. Vlasnik je 100 posto akcija „Kristal konsaltinga“ Banja Luka, kao i 28 posto akcija „Kozaprevoza“ iz Novog Grada, navodi ovaj portal.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор