NBS podigla referentnu kamatu na 6 posto

Narodna banka Srbije (NBS) juče je po trinaesti put podigla kamatne stope, tako da je referentna kamata sada veća za 25 baznih poena i na nivou je od 6 procenata, dok stopa na depozitne olakšice sada iznosi 4,75 posto, a stopa na kreditne olakšice 7,25 posto.

Izvršni odbor NBS je ovakvu odluku doneo procenivši da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije, navodi se u saopštenju centralne banke.

„Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope“, poručuju iz NBS, a prenose agencije.

Kako se dalje navodi, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema euru, Narodna banka Srbije istovremeno znatno doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор