NBS podigla referentnu kamatu na 4%

Narodna banka Srbije je povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 4 procenta, a za isto toliko je povećana i stopa na depozitne olakšice, na 3 posto, kao i stopa na kreditne olakšice, koja sada iznosi 5 posto, saopštava centralna banka.

„Donošenjem ovakve odluke Narodna banka Srbije nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja“. NBS time doprinosi da se do kraja perioda projekcije inflacija nađe na opadajućoj putanji i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, poručuju iz NBS.

Kada je u pitanju kretanje inflacije u narednom periodu, u Narodnoj banci očekuju da će se ona u najvećoj meri kretati u skladu sa poslednjom, avgustovskom projekcijom, prema kojoj je vrhunac međugodišnje inflacije najverovatnije dostignut u septembru, pa bi krajem godine ona trebalo da bude na nižem nivou od sadašnjeg, kaže se u saopštenju.

„Nastavak pooštravanja monetarne politike očekuje se i u narednom periodu jer, prema očekivanjima, inflacija u zoni eura i Sjedinjenim Američkim Državama ne bi trebalo da se vrati u granice cilja pre 2024. godine“, dodaju iz NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор