NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 3,5%

Narodna banka Srbije juče je povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 3,5 procenata, za toliko je povećala i stopu na depozitne olakšice, koja sada iznosi 2,5 posto, dok je stopu na kreditne olakšice podigla na 4,5 posto.

Na sajtu centralne banke se navodi da je NBS nastavila da pooštrava monetarne uslove, čime se na adekvatan način reaguje na pojačane inflatorne pritiske, pri tom ne ugrožavajući dalji rast privredne aktivnosti, prenosi eKapija.

„Donošenjem ovakve odluke Narodna banka Srbije će doprineti da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja“, poručuju iz centralne banke.

Kako je dalje pojašnjeno, pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, Narodna banka cenovnoj stabilnosti u srednjem roku doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema euru, ograničavanjem efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene.

„Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije (ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta), koja je u julu iznosila 7,5 posto međugodišnje, pri čemu je važno istaći da je bazna inflacija i dalje znatno niža od ukupne inflacije, ali i od bazne inflacije u zemljama regiona sa istim režimom monetarne politike“, poručuju iz NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор