Nemačka Levica podržala uvođenje četvorodnevne radne nedelje

Partija Levica podržala je zahteve najvećeg nemačkog Sindikata metalaca IG Metal da se u toj zemlji zakonski uvede četvorodnevna radna nedelja sa punom platom.

Naime, iskustva Švedske, Islanda ili Belgije pokazuju da četvorodnevna radna nedelja smanjuje opterećenost poslom, a povećava produktivnost, navodi agencija DPA.

– Četvorodnevna nedelja nije nikakva nerealna fantazija, već je odavno praksa u nekim zemljama. Ona znači više vremena za život i manje stresa, a smanjuje troškove prevoza i izdatke za energiju, što je dobro i za klimu – rekao je kopredsednik Levice Martin Širdevan.

On je dodao da bi uvođenje četvorodnevne radne nedelje učinilo atraktivnijim privredne sektore u Nemačkoj koji se sada žale na nedostatak radne snage.

S tin u vezi, šef pregovaračkog tima IG Metala za industriju čelika na severozapadu Nemačke Knut Gisler je najavio da će taj sindikat u sledeću rundu kolektivnih pregovora ući sa zahtevom da se uvede četvorodnevna radna nedelja uz punu platu.

Povodom ovakve najave, šef sindikata IG Metal Jerg Hofman je rekao da takav zahtev kao princip odjekuje i dalje od industrije čelika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор