Nastavlja se talas bankrota u Nemačkoj

U prvih šest meseci ove godine u finansijske teškoće zapale su još 162 nemačke kompanije sa prodajom većom od deset miliona eura, javlja Fenix magazin.

Broj kompanija je za 41 posto veći u odnosu na prvu polovinu prošle godine, javlja Handelsblatt, pozivajući se na analizu koju je naručila konsultantska kuća za restrukturiranje Falkensteg.

Porast slučajeva stečaja znatno je iznad prognoziranih 30 posto koliko su očekivali stručnjaci za restrukturiranje.

Lošim trendom posebno su pogođeni sektori nekretnina, dobavljači automobilske industrije i mašinski inženjeri, a među nesolventnim kompanijama su i brojna ugledna imena poput turoperatera FTI, lanca robnih kuća Galeria Kaufkoh ili modne grupe Esprit.

Od 279 kompanija koje su u 2023. bile prinuđene da pokrenu stečaj, samo 35 posto se spasilo do kraja prve polovine 2024. U istom razdoblju pre tri godine to je uspelo u 57 posto slučajeva.

Kao razlozi za talas stečajeva u Nemačkoj navode se posledice pandemije korona virusa, inflacija, rastući troškovi energije i materijala, kao i slaba potražnja, a tome treba pridodati i nedostatak kvalifikovanih radnika i birokratiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор