Nemački investitori se sve teže upuštaju u gradnju

Nemačke građevinske kompanije sve se više žale na nedostatak porudžbi za gradnju poslovnih zgrada, navodi minhenski Institut za ekonomska istraživanja IFO.

Udeo nemačkih građevinskih firmi koje su prijavile manjak porudžbi porastao je sa majskih 45,2 procenata na 46,3 posto u junu, prenosi agencija Tanjug.

– Broj zvaničnih porudžbina za nove komercijalne građevinske projekte je u periodu od 2021. do 2023. pao za dobrih 20 posto – potvrdio je IFO stručnjak za građevinarstvo Ludvig Dorfmajster i poručio da zbog nepovoljnih ekonomskih uslova nemačke firme u u 2024. neće podići nivo svojih ulaganja u poslovne zgrade.

Međutim, podindeks koji meri trenutno raspoloženje nemačkih kompanija u sektoru izgradnje poslovnih zgrada, u junu se neznatno poboljšao, porastavši sa minus 23,1 poena u maju na minus 21,5 poena, mada je i dalje na veoma niskom nivou.

Prema Dorfmajsterovim navodima, vrednost ovog podindeksa je u februaru 2022. iznosila plus 30 poena, zbog čega kaže da se situacija značajno pogoršala u odnosu na 2022. godinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор