Nastavak saradnja Kancelarije za dualno obrazovanje i nemačkih kompanija

U cilju razvoja i promocije dualnog obrazovanja u našoj zemlji, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić potpisala je u utorak memorandume o saradnji sa Nemačko-srpskom privrednom komorom (AHK Srbija) i nemačkom kompanijom MTU Maintenance.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje je Memorandum o razumevanju potpisala sa predsednikom Nemačko-srpske privredne komore Milanom Grujićem i izvršnim članom Upravnog odbora komore Aleksandrom Markusom.

– Kompanije Bizerba i Hansgrohe su potpisale u Valjevu Memorandum sa našim novim trening centrom, a 85 posto nemačkih kompanija u našoj zemlji želi da nastavi saradnju u oblasti dualnog obrazovanja. Saradnja MTU i Vazduhoplovne akademije traje od 2019. godine, kada smo na nivou srednjoškolskog obrazovanja kreirali dva standarda kvalifikacija – aviotehničara i aviomehatroničara na srpskom i engleskom. Do sada smo odškolovali prvu generaciju, a mnogi od njih već rade u kompaniji MTU u Staroj Pazovi. Zatim smo formiralii visoku školu strukovnih studija i potpisali sa MTU Memorandum na programu visokog obrazovanja vazduhoplovnog mašinstva – navela je Grujićeva.

Ona je istakla značaj podrške Nemačko-srpske privredne komore u ovoj oblasti i dodala da Nemačka razvojna banka ulaže 50.000.000 eura i 9.500.000 evra granta u izgradnju čak tri nova trening centra u našoj zemlji, prenosi agencija Tanjug.

– U pitanju je podrška Vazduhoplovnoj akademiji, ali i školi u Staroj Pazovi. Zajedno sa državom Srbijom formiraćemo nove trening centre kako bismo sa najsavremenijom opremom osnažili naše mlade ljude u novom podsticajnom okruženju u kom će oni moći da ostavre svoje karijerne ciljeve i ideje – objasnila je Grujićeva i dodala da će, kroz treći poziv Čelendž fonda, u čak 45 naših škola Nemačka nastaviti osavremenjavanje opreme u skladu sa autumatizacijom, digitalizacijom, zelenom agendom i četvrtom industrijskom revolucijom.

Kako je rekao generalni direktor nemačke kompanije MTU Maintenance Serbia Rajner Beker, potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja nastavak saradnje i još jedan korak ka uključivanju MTU u sistem obrazovanja u Srbiji.

– Imali smo priliku da pošaljemmo veliki broj naših zaposlenih i kolega na obuku u Vazduhoplovnu akademiju, te smo na taj način još više učvrstili našu saradnju sa dualnim isistemom obrazovanja u Srbiji. Pored tog aktivnog učešća, mi smo angažovani i u školi u našoj kompaniji u Staroj Pazovi, gde razvijamo i taj radionočarski blok i gde smo donirali vrednu opremu – izjavio je Beker.

Predsednik AHK Srbija Milan Grujić je rekao da komora potpisivanjem ovog Memoranduma iskazuje jasnu opredeljenost da podrži nacionalni program implementacije dualnog obrazovanja i njegovu promociju.

– Jedan od strateških ciljeva Nemačko-srpske privredne komore je i podrška ovom programu, i mi smo doprineli tome tako što smo ove godine osnovali i odbor koji prikuplja informacije od strane naših članova, kako bi imali neophodne informacije o profilima i onome šta je neophodno da bi se program dalje razvijao – poručio Grujić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор