U dualno obrazovanje se uključuje još 100 firmi

U obuku učenika po dualnom modelu obrazovanja, od naredne školske 2023/2024. godine uključiće se ukupno 950 firmi, među kojima i 100 novih preduzeća, a najveće interesovanje privrede zabeleženo je u sektorima mašinstva i obrade metala, elektrotehnike, trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Najviše prijava kompanija za narednu školsku godinu stiglo je sa područja Grada Beograda i Južnobačkog regiona, kao i iz Jablaničkog, Sremskog i Raškog upravnog okruga, a najtraženiji su bili obrazovni profili bravar-zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, električar, tehničar mehatronike, elektromonter mreža i postrojenja, kuvar, trgovac i konobar, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima rukovoditeljke Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije (PKS) Mirjana Kovačević, interesovanje privrede za dualno obrazovanje neprestano raste, o čemu svedoče podaci prikupljeni nakon zatvaranja novog ciklusa prijavljivanja poslodavaca za narednu školsku godinu.

– Privreda u našoj zemlji se u godinama za nama suočava sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage, posebno srednje obrazovanih. Sve češće se u javnosti može čuti da pojedina zanimanja polako nestaju sa ovih prostora, kao i da su pojedine kompanije prinuđene da uvoze radnu snagu kako bi obezbedile normalno funkcionisanje poslovanja – kaže Kovačevićeva idodaje da se dualni model obrazovanja nameće kao logično rešenje za ove probleme, jer kompanije na taj način obezbeđuju za sebe deficitarni kvalifikovani stručni kadar.

U nemačkoj kompaniji PERI, koja posluje u Srbiji već 20 godina, kažu da su u dualnom obrazovanju videli još jednu šansu da pomognu društvu, u ovom slučaju mladim ljudima, ali i da oforme stručaan kadar koji bi potencijalno mogao da postane deo njihovog kolektiva.

– Dualno obrazovanje nam pruža šansu da potencijalno zadobijemo perspektivne, mlade ljude koji će želeti da budu deo našeg tima. Naša kompanija se već prijavila za dve nove generacije učenika istog profila, a sada u kompaniji trojica učenika, smer bravar-varilac srednje Tehničke škole Zmaj sa Novog Beograda, pohađaju dualno školovanje – kaže Nemanja Danilović iz kompanije PERI.

U Srbiji se više od 850 kompanija nalazi u sistemu dualnog obrazovanja, a u više od 150 škola postoji mogućnost pohađanja nastave po ovom modelu, za neki od 65 obrazovna profila iz najrazličitijih područja rada. Pored toga što će se od naredne školske godine u program uključiti još 100 kompanija, i broj obrazovnih profila biće povećan na 72.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор