Proizvodnja zdrave hrane je najbrže rastući biznis u Srbiji

Vrednost izvoza srpske organske hrane je za proteklih 10 godina skočila čak 30 puta, sa 2 miliona eura u 2012. na 60 miliona u pandemijskoj 2021. godini, zbog čega bi se po brzini rasta srpski organski agrar mogao uporediti sa IT sektorom.

Rukovodilac Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS) Dimitrije Ivanović ističe da taj sektor u našoj zemlji raste neverovatnom brzinom, saglasno sa rastom interesovanja i potražnje u svetu. O tome svedoči i oko 400 zakazanih poslovnih sastanaka 12 domaćih proizvođača sa potencijalnim ino-partnerima na Međunarodnom specijalizovanom sajmu organske hrane BIOFACH 2023, koji će biti održan od 14. do 17. februara u Nirnbergu.

Za uspeh srpskih proizvođača organske hrane pre svega treba zahvaliti Privrednoj komori koja pre svakog nastupa organizuje stručne seminare, kako bi ih upoznala sa najnovijim tendencijama u svetu marketinga, prodaje i razvoja poslovanja u ovoj oblasti, prenosi Agrotv.

– Kompanije koje su na tržištu proteklih 20-30 godina počele su u vreme kada je tržište bilo u povoju, bez mnogo konkurencije. Ali tri decenije kasnije konkurencija dolazi iz „svake garaže“, zbog čega nema više starih tehnika prodaje, poput dugačkih pisama i mejlova, poziva ili prodaje „od vrata do vrata“, jer niko više nema vremena za duge sastanke i analize. Zato je važno naučiti privrednike kako da kreiraju kratke poruke za potencijalne klijente. Predstavljanje mora biti kratko, od dve sekunde do najduže pet minuta, a čak i video od jednog minuta je već predug – objašnjava Peter Bruner, stručnjak za marketing i prodaju Švajcarskog programa za promociju izvoza SIPPO.

Uspešna porodična firma „Drenovac“ iz Arilja pokrenula je pre 13 godina proizvodnju liofilizovanog voća, znatno pre brojnih firmi iz Evrope i sveta koje se sada time bave. Trenutno proizvode oko 100 tona duboko smrznutog različitog voća godišnje, od malina do kajsija. U preduzeću kažu da će na sajmu u Nirnbergu nastupiti po peti put i ističu da su, uz podršku PKS, kompanije učesnice tog sajma od 500.000 eura dogovorenih poslova pre pet godina došle do 5 miliona ugovorenog izvoza, koliko je ukupno bilo dogovoreno na prošlogodišnjem sajmu.

Svetsko tržište organskih proizvoda 2020. godine je vredelo oko 126 milijardi eura. U 1999. godini u svetu je bilo registrovano oko 200.000 proizvođača organske hrane, dok ih je pre dve godine bilo 3,4 miliona. Prema podacima Službe za organsku proizvodnju PKS, u našoj zemlji trenutno se proizvodnjom organske hrene bavi 7.000 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор