Srpske firme na Biofahu ugovorile poslove vredne 5 mil. €

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu organske hrane Biofach 2022 u Nirnbergu, srpske firme su obavile oko 300 poslovnih razgovora sa potencijalnim partnerima iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD, Estonije i Turske, i ugovorile nove izvozne poslove, čija je ukupna vrednost procenjena na oko 5 miliona eura.

– Sajam je bio prilika da naše kompanije ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtevnim inotržištima u organskoj industriji. Srbija je prepoznata kao „premium quality“ proizvođač i kao takva se može nositi sa konkurencijom iz cele Evrope. Naše kompanije koje posluju u ovom sektoru prate svetske trendove o čemu svedoči veliki broj sastanaka koje su imali tokom trajanja sajma – navodi Ivan Lazić iz Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS).

On je najavio da će bržem razvoju ovog sektora u našoj zemlji doprineti novi Zakon o organskoj proizvodnji, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, a koji će biti u potpunom saglasju sa novim EU regulativama. Taj zakon će, kaže Lazić, omogućiti našim proizvođačima još lakši pristup tržištima Evropske unije, ali drugih zemalja, prenosi eKapija.

Uz podršku Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije (RAS), Švajcarskog programa za promociju izvoza SIPPO i organizacije Serbia Organica, na ovogodišnjem sajmu u Nirnbergu učestvovalo je 9 srpskih proizvođača organske hrane, koji su predstavili svoj izvozni program.

U okviru sajma je održan i Okrugli sto na temu razvoja organske proizvodnje u Srbiji. Tom prilikom je istaknuto da sektor organik sve više dobija na značaju, da je sve više površina pod organskim zasadom, da raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, kao i da je vrednost izvoza u 2021. godini porasla za 57,4% u odnosu na 2020. godinu.

Na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi organske hrane ove godine se okupilo čak 2.200 izlagača iz 94 zemlje sveta, među kojima su se predstavili i najveći globalni proizvođači, distributeri, trgovinski lanci i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор