Nacionalizovane energetske kompanije razdelile milionske bonuse

Nemačke energetske kompanije Sefe i Uniper isplatile su pojedinim prodavcima stotine miliona eura bonusa za prošlu godinu, iako ih je država finansijskim injekcijama i pozajmicama u iznosu od 26 milijardi eura spasila potpune propasti.

Nacionalizacija energedskih kompanija usledila je nakon što je Rusija zaustavila isporuke prirodnog gasa, što je ovim firmama nanelo ogromne finansijske gubitke. Međutim, isplata visokih bonusa sada otvara pitanje kuda odlazi novac nemačkih poreskih obveznika, prenosi agencija Rojters.

Inače, kompanije Sefe i Uniper su se obavezale pred nemačkom vladom na ograničenje plata za menadžment, ali ne i prihoda zaposlenih. Prema izvoru Rojtersa, 200 prodavaca kompanije Sefe dobilo stotine miliona eura bonusa, a svako od prodavaca na srednjem nivou je dobio između 4,6 i 6,4 miliona eura. Slično je postupio i Uniper.

Kako je saopštio Sefe, koji je donedavno zapravo bio nemačka Filijala ruskog Gasproma, raspodela bonusa bila je opravdana, s obzirom na učinak zaposlenih, a oni će omogućiti da firma bude tržišno konkurentna i u budućnosti. U sličnom duhu je sročen odgovor i kompanije Uniper.

Sefe Odeljenje za trgovinu, sa sedištem u Londonu, zapošljava oko 830 ljudi, a Uniperovo Odeljenje za globalnu trgovinu broji oko 1.400 zaposlenih, navodi britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор