Na internetu 3,5 miliona srpskih građana

made-in-germany-rs-internet-kont

Prema istraživanju međunarodne organizacije „We are social“, koja se bavi medijima i društvenim mrežama, broj korisnika interneta u Srbiji povećao se za godinu dana za 48 procenata, na 3,5 miliona. Rezultati istraživanja o navikama naših građana u korišćenju interneta, pokazali su da možemo da se merimo sa najrazvijenijim zemljama EU, prenosi „personalmag.rs“.

Svaki drugi stanovnik Srbije koristi internet, broj korisnika „Fejsbuka“, „Tvitera“ i drugih socijalnih mreža čak je 3,8 miliona, dok 2,4 miliona naših građana aktivno koristi internet preko mobilnih telefona. Veći broj korisnika društvenih mreža od korisnika interneta u Srbiji, stručnjaci za informacione tehnologije (IT) vide u navici naših građana da otvaraju lažne naloge na ovim sajtovima.

Istraživanje je pokazalo i da naši građani ne provode mnogo vremena na internetu, jer Srbija nije među prvih 10 zemalja čiji stanovnici po broju sati dnevno provode najviše vremena uz kompjuter. Rekorderi po broju provedenih sati na internetu su Poljaci i Rusi, koji u proseku svaki dan na ove aktivnosti potroše 4,8 sati.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, internet se kod nas najviše koristi za komuniciranje preko mejla (70,4%), za čitanje ili preuzimanje onlajn vesti (69,5%), za učesće na društvenim mrežama (68%), a najmanje se koristi za preuzimanje softvera (27,9%), traženje posla (24,3 %) i učešće na profesionalnim mrežama (17,4%).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор