Sprečite da vam se „kače“ na internet

made-in-germany-rs-wifi-hack

Zbog svoje praktičnosti bežični internet često predstavlja prvi izbor korisnika, a njegova raširenost u svetu danas je izuzetno velika. Međutim, ovaj način konekcije ima i nekoliko mana, a jedna od većih jeste neovlašćeno korišćenje od strane drugih korisnika, piše „Blic“.

Ukoliko ustanovite da se brzina vašeg interneta neobjašnjivo smanjila, sa razlogom možete da pretpostavite da ga još neko osim vas koristi u tom trenutku. Da biste to i dokazali potreban vam je poseban softver. Na tržištu postoji nekoliko takvih programa, a jedan od najpreglednijih, a istovremeno i besplatan, jeste Who Is On My WiFi.

Nakon instalacije i pokretanja ovog programa dobićete osnovno objašnjenje o načinu njegovog korišćenja uz opciju da skenirate svoju mrežu. Tada se pojavljuje tabela sa svim priključenim uređajima, u kojoj je naznačena MAC adresa, kao i lokalna IP adresa.

Ukoliko imate više povezanih uređaja, najlakši način za njihovo identifikovanje je da ih isključujete jedan po jedan, a po ponovnom uključivanju da ih označite iz kao „poznate“ ili da im date neko posebno ime. Napredniji korisnici mogu da na svom uređaju pronađu lokalnu IP ili MAC adresu i na taj način ih uporede sa adresama iz tabele. U slučaju da primetite adresu koja nije sa vašeg uređaja, najbolji način je da se ulogujete u osnovna podešavanja za WiFi, izaberete WPA2 opciju i postavite drugu, komplikovaniju šifru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор