Na festivalu u Guči 400.000 posetilaca!

made-in-germany-rs-truba-guca

Ovogodišnji Sabor trubača u Guči, 54. po redu, završen je u nedelju, a sve je prošlo u najboljem redu i bez incidenata. Za pet dana trajanja Dragačevskog sabora, gradić Guču posetilo je 400.000 ljudi, izjavio je predsednik Opštine Lučani Mladomir Sretenović.

On je istakao da je cela manifestacija protekla u najboljem redu, budući da nije bilo većih saobraćajnih prekršaja, ugrožavanja bezbednosti gostiju, kao ni intervencija zdravstvenih službi. Ni ove godine stranci nisu zaobišli najveću trubačku feštu na Balkanu, a bilo ih je iz Francuske, Engleske, Rusije, Italije i mnogih drugih zemalja, prenosi „Kurir“.

Na ovogodišnjem Dragačevskom saboru u Guči održano je finalno takmičenje 17 orkestara sa 180 trubača. Takmičenje je otvorio domaćin Sabora, predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić koji je trubačima i posetiocima poželeo da se dugo viđaju i vesele. Takmičare i goste pozdravio je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da se zvuk trbe u Guči razleže na svim mestima gde žive Srbi.

Na ovoj manifestaciji, koja se održava još od 1961. godine, po prvi put za „Zlatnu trubu Guče“ takmičio se i jedan orkestar predvođen ženom, Danijelom Veselinović iz Arilja. Pobednik 54. Sabora trubača u Guči je Saša Krstić iz Zagužanja, a nagrada publike „Zlatna truba“ pripala je Goranu Rankoviću iz Guče. Za najbolji orkestar proglašen je orkestar Dejana Jevdjića iz Požege, dok je najizvornije muziciranje prikazao Ivan Jovanović iz Užica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор