„Merkur“ iz Bačke Palanke kupuju Nemci

made-in-germany-rs-stratic-logo

Nakon razgovora Patrika Velša, vlasnika nemačke kompanije „Stratik“ (Stratic Lederwaren Jacob Bonifer GmbH) i Bojana Radmana, zamenika predsednika Opštine Bačka Palanka, Agenciji za privatizaciju predata je ponuda o uslovima za preuzimanje preduzeća „Merkur“ u stečaju iz Bačke Palanke.

Ukoliko bi formalnosti bile brzo obavljene, moglo bi se očekivati da bi Nemci proizvodnju počeli već za mesec dana, pišu „Večernje novosti“.

Posle obilaska objekata „Merkura“ Velš je rekao da je zainteresovan za trećinu kapitala, da bi mogao da zaposli oko 600 radnika, a ako bude zadovoljan poslom, za nekoliko godina mogao bi da preseli i kompletnu proizvodnju u Bačku Palanku. Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, nemački biznismen upoznao je „Merkur“, kada su za njega Palančani radili lon poslove i sada ne krije da se vratio zbog izvanrednih radnika. „Merkur“ je nekada bio veliko ime u proizvodnji torbi, a do sada je opljačkan kroz dve propale privatizacije. Policijski izveštaji govore da je fabrika i sada nedovoljno obezbeđena, pa se i dalje krade sve što može da se ponese, od sitnije opreme do kablova.

– Mi smo u nedelju urgirali u Agenciji za privatizaciju da maksimalno ubrza formalnosti oko prodaje „Merkura“, jer sada sve zavisi isključivo od naših institucija. Pokretanjem „Merkura“ sa markom „Stratika“, treće firme u svetu po proizvodnji torbi i druge galanterije od kože, Bačka Palanka će opet imati vrlo moćnu industriju, jer tu su i „Karlsberg“, „Tarket“, „Sufle“, „Nektar“ i druge kompanije, pa definitivno možemo reći da nismo loše prošli u tranziciji – rekao je Bojan Radman i izrazio nadu da će i metalska firma „Majevica“ uskoro uspeti da nađe strateškog partnera.

„Merkur“ je osnovan 1926. Godine. Vrhunac je dostigao sedamdesetih godina prošlog veka sa torbama i drugom kožnom galanterijom koja je zbog vrhunskog kvaliteta i dizajna bila brend na svetskom tržištu. U to vreme u fabrici je radilo oko 1.400 radnika koji su dobro zarađivali sve do privatizacije pre 14 godina. Radnici ove fabrike još čekaju da im država poveže 13 godina radnog staža.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор