Merkelova pozvala Kinu da preuzme veću odgovornost na tržistu čelika

made-in-germany-rs-eu-voce-nemacka-kina

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Kinu da preuzme veću odgovornost za sadašnju situaciju na globalnom tržištu čelika, s obzirom da je dalekoistočni gigant znatno povećao svoj udeo u svetskoj proizvodnji čelika od kako je pre 15 godina postao član Svetske trgovinske organizacije (STO).

Posmatrano od stupanja na funkciju kancelara 2005. godine, Merkelova je u okviru svoje devete posete Kini i boravka u gradu Šenjangu, izjavila za medije da kineska industrija trenutno obezbeđuje polovinu svetske proizvodnje čelika.

– To znači da Kina mora da snosi veću odgovornost za situaciju na globalnom tržištu čelika – istakla je nemačka kancelarka, ukazujući istovremeno na višak proizvodnje u Kini i probleme koje to stvara evropskoj industriji čelika, navodi agencija “Rojters”.

Ogroman udeo kineske produkcije na tržištu čelika je, prema Merkelinim rečima, prouzrokovao “veoma komplikovanu” situaciju za članice Evropske unije (EU).

Evropski proizvođači čelika teško su pogođeni padom cena čelika na svetskom tržištu, za šta uglavnom krive poplavu jeftinog uvoza iz Kine. S druge strane, u Kini je situacija sa viškom proizvodnje čelika pogoršana zbog pada domaće tražnje, navodi britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор