Med iz Srbije na tržištu Nemačke i Italije

made-in-germany-rs-med
Oko 90 posto propisa usklađeno je sa propisima Evropske unije, a Srbija ima dobre pčelare koji se po kvalitetu meda mogu nositi sa evropskim i svetskim, na šta ukazuje izvoz u Nemačku i Italiju – rekao je Zoran Marinković iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, a prenosi agencija „Tanjug“.

On je objasnio da je stanje pčelarstava u Srbiji zadovoljavajuće, jer su protekle godine pčelari evidentirani i registrovani kako bi ova grana poljoprivrede što bolje funkcionisala.

– S obzirom da izvozimo med, pre svega u Nemčku i Italiju, regsitar pčelinjaka je veoma bitan, jer kroz određene postupke možemo da garantujemo da je med koji ide na područje drugih zemalja zdarvastveno bezbedan. Sada ćemo moći da donosimo nove propise koji će te stvari još više urediti, ali i obezbediti da pčelari imaju siguran posao i da znaju kakve su njihove obaveze. Ovo im omogućava i da na jedan relaksiran način mogu da se bave svojom proizvodnjom, kao i da je planiraju u narednim godinama – dodao je Marinković.

Na Skupštini pčelara Pomoravlja u Jagodini, Marinković je istako da se moraju sprovesti sve mere koje predviđa EU, prvenstveno usklađivanje naših propisa iz ove oblasti. On je naveo da postoje ljudi koji iz raznih razloga imaju otpor, ali da se polako shvata da je evidanecija način i za ostvarivanje prava na subvencije i druge prinadležnosti koje im država daje, ali samo ukoliko su zvanično registrovani.

– Državne subvencije su prošle godine bile 500 dinara po košnici, a lično očekujem će ove godine biti i veće. Na srpskom tržistu male su količine falsifikovanog meda i trudimo se da i to sprečimo. Sam podatak da izvozimo u Nemačku i Italiju, pokazuje da je naš med kvalitetan – naglasio je Marinković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор