Leskovac zaštitio geografsko poreklo ljutenice

Nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, Leskovac je registrovao oznaku geografskog porekla i za autohtoni prehrambeni proizvod pod imenom „leskovačka ljutenica“, koja se priprema na tradicionalan način od uprženog i pasterizovanog svežeg paradajza i paprike, odgovarajućih sorti i kvaliteta, pišu Novosti.

Oznaku zaštićenog geografskog porekla koja im otvara put ka domaćim i stranim kupcima, u našoj zemlji trenutno ima oko 80 proizvoda. Proizvođačima takvih brendova koji čuvaju nacionalni identitet i tradiciju naroda, ovaj sertifikat garantuje veću zaradu i šansu da se izbore za svoje mesto na tržištu.

Leskovačka ljutenica je specijalitet, koji se priprema isključivo u Jablaničkom okrugu i obavezan je na trpezi tokom zime. To je proizvod guste, mazive, homogene strukture sa vidljivim komadima paprike, umereno slan, prijatne ljutine i izbalansiranog odnosa kiseline i šećera.

Na zaštiti geografskog porekla još jednog od svojih specijaliteta Leskovac je radio pune dve godine. Prijavu za priznanje imena porekla podnelo je Udruženje „Leskovački ajvar“, uz podršku Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug. Za brendiranje ljutenice, Leskovac je iz svog budžeta izdvojio blizu milion dinara.

– Drago mi je što su važnost ovog posla prepoznali i proizvođači. Ovo nije poslednji brend sa prefiksom „leskovački“ koji bi trebalo da bude zaštićen, i radimo da sledeći proizvod bude „leskovačka mućkalica“ – najavio je predsednik ove komore Goran Jović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор