Leskovački roštilj postao zaštićeni brend

Leskovački specijaliteti sa roštilja će od 1. novembra biti brendirani i zaštićeni oznakom geografskog porekla, zahvaljujući projektu privrednih komora Leskovca i bugarskog grada Vrace pod nazivom “Bugarsko-srpski gurmanski voz”, sufinansiranom od strane Evropske unije.

Projekat je trajao proteklih 13 meseci, nakon čega su, posle roštilj-mesa, standardizovane i zaštićene i leskovačke đakonije, a nosilac zaštitnog znaka, odnosno žiga, biće po prvi put Privredna komora Srbije (PKS). Što se tiče bugarske strane, ovim projektom je uspešno brendiran bugarski hleb od spelte, prenosi “RTS”.

– Posle 1. novembra, i završetka ovog, za nas značajnog projekta, više niko neće moći da koristi naziv leskovački roštilj ukoliko nema dozvolu, odnosno ukoliko ne dobije sertifikacioni žig Privredne komore Srbije – poručuje Goran Jović iz Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Po rečima Ilijane Filipove iz bugarske Privredne komore Vrace, Bugarsko-srpski voz se neće na ovome zaustaviti, već če se nastaviti sa zajedničkim radom i saradnjom, kako bi se na pravi način, zajednički promovisali proizvodi dve zemlje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор