Kruševački aerodrom Rosulje gotov do kraja godine

Na lokaciji kruševačkog aerodroma „Rosulje“ ubrzano se radi na izgradnji asfaltne poletne piste sa rulnom stazom, prilazima i ogradom, kako bi već do kraja ove godine ova vazdušna luka bila spremna za sportske, kargo, pa i komercijalne letove.

Obnovljen i proširen aerodrom u Kruševcu prostiraće se na 50 hektara, a radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja godine. U ovu fazu izgradnje „Aerodromi Srbije“ su investirali 270 miliona dinara, dok je država prethodno pomogla gradnju hangara površine 600 kvadratnih metara sa platformom. Kruševački aerodrom prvi je od pet malih aerodroma u Srbiji koji će biti obnovljeni u narednom periodu.

– Za početak i za kapacitete za koje mislimo da u ovom trenutku imaju aero klubovi koji gravitiraju ka ovom aerodromu mislimo da će ovo biti dovoljno, a u zavisnosti od daljih kapaciteta i razvoja moći ćemo da razmišljamo i do 1.225 metara dužine poletno sletne staze – rekao je direktor preduzeća „Aerodroma Srbije“ Mihajlo Zdravković za RTS.

U Kruševcu je počela i izgradnja sanitarne deponije i centra za upravljanje komunalnim čvrstim otpadom za Rasinski i Toplički Okrug, a potpisnici ugovora vezanih za investiciju i usluge po ovom projektu su Nemačka razvojna banka (KfW), resorna ministarstva i Grad Kruševac.

– Vrednost projekta iznosi 33 miliona eura, od čega je 22 miliona kredit po povoljnim uslovima, a 11 miliona donacija. Obezbeđeno je i 14,7 miliona eura za institucionalnu podršku lokalnim partnerima radi stručnog upravljanja i održivosti čitavog sistema – objašnjava direktor KfW kancelarije u Srbiji Ridiger Hartman.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор