Subotički aerodrom dobio granični prelaz

Subotički aerodrom, koji se nalazi šest kilometara severoistočno od grada, u naselju Bikovo, dobio je status privremenog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj, na period od 90 dana, što je od naročite važnosti za poslovne ljude iz inostranstva koji posluju u ovom gradu.

Na aerodromu koji Aeroklub “Ivan Sarić” već decenijama koristi za sportske i školske letove avionima, jedrilicama, zmajevima i paraglajderima, do 15. novembra će se obavljati carinske i policijske procedure, uobičajene prilikom prelaska državne granice, prenosi RTV.

Prednost ovakvog statusa, prvenstveno je atraktivan za menadžere i vlasnike stranih kompanija koje posluju na severu Vojvodine, a koji za prevoz koriste privatne helikoptere i male avione. Oni sada više ne moraju da idu do aerodroma Nikola Tesla radi pasoške i carinske kontrole, kako je to proceduralno ustanovljeno. Tako čelnici fabrike Tatravaginka Bratstvo iz Slovačke sada stižu u Suboticu za sat vremena, a avio-taksi iz Segedina za svega osam minuta.

– Na zahtev Aerokluba dobili smo rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova o upotrebi aerodroma i u te svrhe, što Subotici, kao gradu u neposrednoj blizini srpsko-mađarske granice, donosi mnoge prednosti. Nesumnjivo da ova, nova uloga aerodroma, pogoduje razvoju privrede i turizma i to je značajna novina koja mnogima može da donese brojne benefite – kaže Nikola Čičovački, sekretar Aerokluba Ivan Sarić.

Aeroklub Ivana Sarić nosi ime konstruktora aviona i pilota iz Subotice, koji je još 1910. godine ušao u istoriju domaćeg vazduhoplovstva letom iznad gradskog hipodroma. U njegovu čast, Aeroklub će 16. oktobra prirediti filmsko veče na kojem će biti prikazan dokumentarac o ovom pioniru domaćeg vazduhoplovstva, a na aerodromu će biti postavljena njemu posvećena reljefna ploča.

– U okviru obeležavanja 110 godina od prvog leta Ivana Sarića, planirali smo da održimo četiri takmičenja, ali smo, nažalost dva morali da otkažemo zbog pandemije korona virusa. Ipak, u martu smo održali takmičenje u paraglajdingu, a od 25. do 27. septembra održaćemo takmičenje u preciznom letenju i sletanju aviona na pistu – kaže Momir Gabrić, pilot Aerokluba Ivan Sarić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор