Kreće gasifikacija pet okruga u Srbiji

Kompanija Srbijagas je dobila saglasnost Vlade Srbije da se dodatno zaduži za 169 miliona eura, kako bi se ubrzao proces gasifikacije, a garancije za vraćanje novca poslovnim bankama daće država, javlja Blic.

Novac iz kredita namenjen je za gasifikaciju Kolubarskog i delova Borskog, Zaječarskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Izgradnja razvodnog gasovoda na relaciji Beograd-Valjevo-Loznica koštaće 75 miliona eura, 66 miliona će biti izdvojeno za izgradnju gasovoda na trasi Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo, dok će 28 miliona biti uloženo u deonicu koja će spojiti Leskovac i Vranje.

„Razlog što će država stati iza ovog kreditnog zaduženja Srbijagasa je to što to što je u njenim strteškim opredeljenjima definisano da je gasifikacija projekat koji bi, pored zaštite životne sredine, stvorio uslove i za privlačenje stranih investitora u ovim područjima, jer ih stranci zaobilaze zbog nedostatka plavog energenta. Pored toga, ovim projektima, stvoriće se uslovi i za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača“, saopšteno je iz Vlade Srbije, a prenosi agencija Tanjug.

Blic navodi da procene pokazuju da u Srbiji ima oko milion domaćinstava koja koriste čvrst ogrev za zagrevanje svojih domova. Novim investicijama u kasnu infrastrukturu, njihov broj bi do kraja 2022. godine bio prepolovljen, čime bi se u značajnoj meri smanjilo i zagađenje životne sredine koje nastaje loženjem čvrstog ogreva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор