Za obavezni vojni rok u Srbiji godišnje potrebno 8 mlrd. din.

Prema rečima ministra odbrane Nebojše Stefanovića, za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji na godišnjem nivou bi bilo potrebno 8 milijardi dinara, u šta su uračunati svi troškovi, od obuke i hrane do uniformi i svega ostalog.

– Narodna skupština je ta koja je zamrznula služenje vojnog roka. Predlog ćemo usaglasiti sa predsednikom i vladom, a novca imamo jer je država mnogo snažnija nego ranije. Bilo je i povećanja plata ove godine, čime smo pokazali da cenimo vojnike. Najskuplje za svaku državu je da ne bude bezbedna i sigurna, zato tako važnu odluku nismo želeli da donesemo preko noći, pa o njoj u Narodnoj skupštini raspravljaju stručnjaci iz raznih sfera – rekao je Stefanović.

Pozivajući se na jučerašnju dobru vest o skoroj gradnji brze pruge od Beograda do Makedonije, Stefanović je poručio da je to moguće samo u sigurnoj zemlji, a da bi Srbija bila sigurna i vojno neutralna zemlja potrebno je da ima jaku vojsku. Iako se on, kako je rekao, zalaže za povratak vojnog roka, konačna odluka države o tom pitanju biće doneta tek u septembru ili oktobru, prenose mediji u Srbiji.

Srpski ministar odbrane je istakao i da će Srbija nastaviti sa nabavkom naoružanja, ali na način koji odredi Generalštab na osnovu svojih procena. On je izvestio da se nastavlja sa opremanjem jedinica PVO i ratnog vazuhoplovstva, „stavljanjem vojnika u oklop“.

– Hoćemo da naše pešadijske jedince stavimo u oklopne trasnoprtere, da se voze u našim vozilima, da se oslone na našu industriju, ali hoćemo i da kupujemo savremene sisteme od drugih zemalja. Država danas dobro ekonomski stoji i zato je moguće povećavati plate vojnicima. Hoćemo da kažemo vojnicima: opredelili ste se da čuvate zemlju, vi morate da budete poštovani i plaćeni – poručio je Stefanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор