Osnovana banka semena Zlatiborskog okruga

Centar za razvoj poljoprivrede „Organsko selo“ iz Gorjana kod Užica osnovao je Banku semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga, radi očuvanja i umnožavanja starih vrsta, sorti i rasa ovog dela Srbije.

Danas gotovo sve države sveta imaju svoje Banke semena starih biljnih i životinjskih vrsta, koje se osnivaju radi što boljeg i sigurnijeg očuvanja specifičnih biljaka i životinja koje žive na nekom području, a takvu jednu banku semena sada ima i Zlatiborski okrug

– Prva grupa poslova realizuje se u perodu april – jun 2020. godine i obuhvata aktivnosti na pronalaženju, sadnji i gajenju starih povrtarskih i ratarskih biljaka na više poljoprivrednih gazdinstava u dragačevskim selima, kako bi sačuvali i umnožili ova semena, jer povrće i ratarske biljke nestaju mnogo brže nego voće, pošto se radi o jednogodišnjim biljkama. Ako se jedne godine ne sačuva i umnoži seme, praktično se ta vrsta ili sorta gubi – objašnjava Borko Pavić iz Centra „Organsko selo“.

Kako dalje navodi, druga grupa poslova realizuje se u perodu april – decembar ove godine i odnosi se na pronalaženje, popisivanje i sakupljanje podataka o postojanju starih voćnih i životinjskih vrsta, sorti i rasa, kako bi znali šta je sačuvano, sa čime se raspolaže i kako bi se mogao planirati dalji rad Banke starih semena, prenosi portal Zoom UE.

– Na razvoju Banke semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga dogovorena je saradnja sa Nacionalnom Bankom biljnih gena Srbije, Nacionalnom Bankom biljnih gena Slovenije i Nacionalnom Mrežom za biodiverzitet, ekologiju i poljoprivredu Grčke, kao i sa drugim brojnim pojedincima i organizacijama iz Srbije i inostarnstva – dodaje Pavić.

Sve detaljne informacije o novoformiranoj Banci semena Zlatiborskog kraja mogu se dobiti preko elektronske adrese Centra za razvoj poljoprivrede Organsko selo – Gorjani, Užice: crpos.organskoselo@gmail.com.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор