Užice poziva na Festival voćnih rakija

Sutra u Užicu počinje dvodnevni, treći po redu, Međunarodni festival voćnih rakija, takozvani „Žestival“, na kome će se više od 30 proizvođača iz Zlatiborskog okruga, Srbije i regiona takmičiti u tri kategorije sa oko 100 svojih različitih rakija.

Ova privredno-turistička manifestacija takmičarskog je i prodajnog karaktera, čiji je smisao u očuvanju tradicije, promociji i unapređenju proizvodnje i plasmana voćnih rakija, a uz to je okrenuta i ka predstavljanju turističkih i drugih privrednih potencijala Srbije i regiona, saopštili su organizatori, a prenosi agencija „Tanjug“.

Po rečima predsednika užičke Skupštine Branislava Mitrovića, osim afirmisanih proizvođača, festival voćnih rakija podstiče i promoviše i nove proizvođače, posebno poljoprivredna gazdinstva koja imaju potencijal za proizvodnju.

Pored šest opština Zlatiborskog okruga, svoje predstavnike će u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava imati i proizvođači iz Gornjeg Milanovca i Ivanjice, kao i komšije iz Višegrada i Rudog.

Priznanje koje će dobiti najbolji takmičar, ujedno je i podsticaj malim proizvođačima, jer će se rakije ocenjivati u tri kategorije: preduzeća, preduzetnici i individualna gazdinstva. Rakije će ocenjivati stručni žiri sastavljen od stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Na ovogodišnjem festivalu će, pored voćnih rakija, svoju robu izlagati i eminentni proizvođači i distrubuteri poljoprivredne mehanizacije, opreme za destilovanje, skladištenje i pakovanje rakija.

„Žestival“ organizuje Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom Zapadne Srbije, Regionalnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор