Konkurs za školovanje podoficira Vojske Srbije

made-in-germany-rs-oficiri

Ministarstvo odbrane Republike Srbije raspisalo je konkurs za upis prve generacije učenika srednje stručne vojne škole za podoficire Vojske Srbije (VS). Na smer Ratno vazduhoplovstvo i PVO biće upisano 30 dečaka i devojčica, kojima će nakon završene četvorogodišnje škole, biti dodeljen podoficirski čin.

Upis prve generacije budućih podoficira, označiće nakon pune dve decenije i formalni povratak srednjoškolskog vojnog obazovanja u srpski sistem odbrane. Vojni srednjoškolci učiće za vazduhoplovne tehničare, jer su ovi kadrovi trenutno najpotrebniji našoj vojsci, prenosi „eKapija“.

U Ministarstvu odbrane kažu da novi način popune podoficirskog kadra ne znači i odustajanje od prakse da se oni regrutuju među najboljim profesionalnim vojnicima. Obrazovanjem u srednjoj stručnoj školi vojska će dobiti vodnike i zastavnike obučene za rad na složenim borbenim sredstvima.

– Razmotrićemo mogućnost za upis na još neke smerove. Potrebni su nam i kadrovi za vazdušno osmatranje i javljanje i elektronska dejstva – najavljuje portparol MO i VS, kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Selekcija kandidata za buduće podoficire ići će kroz polaganje ispita iz srpskog jezika, matematike i fizike. Prve dve godine školovanja biće posvećene učenju teorije, dok će preostale dve godine vojni srednjoškolci provoditi u centrima za obuku, gde će savladavati praktična znanja. Podoficirska škola internatskog je tipa, po uzoru na Vojnu gimnaziju. Učenici će nastavu pohađati u zgradi gimnazije u Humskoj ulici, a stanovaće u vojnom internatu u Žarkovu.

Podoficirski kadar se smatra za kičmu svake vojske, posebno profesionalne. U njihovim rukama je proces obučavanja i neoprekidan rad sa vojnicima. Iz redova vodnika i zastavnika regrutuju se i vođe timova, koji imaju najvažniju ulogu u borbenim dejstvima.

Podoficirski kor VS popunjava se usavršavanjem profesionalnih vojnika. Ovaj sistem važi u većini modernih vojski sveta. Međutim, mana tog sistema leži u upotrebi sofisticiranih borbenih sistema, za čije korišćenje je neophodno i duže i skuplje usavršavanje kadrova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор