U Kelnu počeo Sajam interaktivne zabave

made-in-germany-rs-gamescom

U nemačkoj sajamskoj metropoli Kelnu juče je startovao najveći sajam interaktivne zabave „Gejmskom“ (Gamescom), namenjen ljubiteljima računarskih igrica, koji će trajati do 9. avgusta.

Na Sajmu će svoje nove proizvode predstaviti više od 800 izlagača iz više od 45 zemalja sveta, a to je, kaže statistika, 14 posto više izlagača nego prošle godine, što ukazuje na intenzivan rast ove branše, prenosi nemački radio Dojče vele (DW).

Danas je sektor računarskih i video igrica postao jedan od važnijih ekonomskih faktora u svakom društvu. Samo u Nemačkoj u toj branši radi više od 32.000 ljudi. Takvih stručnjaka je, međutim, svakim danom potrebno sve više. Potražnja za inženjerima za razvoj programa danas je premašila potražnju za inženjerima u klasičnim privrednim granama, kao što je mašinstvo, navodi radio, a prenosi agencija „Tanjug“.

Od prodaje hardvera i softvera za igrice u Nemačkoj je prošle godine zarađeno 2,67 milijardi eura, dok je u prvih šest meseci ove godine zabeležen rast od tri procenta. Po rečima Markusa Šenka, direktora nemačkog Saveza proizvođača interaktivne zabavne industrije, nijedna druga grana, nijedan drugi segment života u Nemačkoj ne razvija se toliko brzo kao segment videoigrica.

– Prodaja programa sve češće se obavlja skidanjem programa s interneta. Registruje se i rast prodaje aplikacija, a sve više korisnika igra „u hodu“ na svojim „pametnim“ mobilnim telefonima – kaže Markus i dodaje da odlučujuću ulogu u prodaji igrica, ipak i dalje imaju klasični nosači, kao što su DVD ili „blu-rej“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор